Trångboddhetens konsekvens och positiva verkan

Trångboddhetens konsekvens
och positiva verkan

Så länge jag bodde i Umeå kände jag inte till hur man bäst skulle förpacka ett litet hem för att kunna vistas där i mer än en timme. Då trodde jag trångboddhet i allmänhet var ett tillstånd som försvann i och med efterkrigstidens sociala reformer, eller åtminstone när miljonprogrammet avslutats.

Det fanns säkert Umeåbor som hade svårt att få bostad eller var tvungna att trängas två och två, eller fler, i en etta.Men det var inget som jag hade råkat ut för. Nu, fem år senare, har det förstås blivit tuffare med bostäder även där.Efter snart fem år i Stockholm har jag nästan glömt hur det känns att kunna röra mig från ett rum till ett annat. Jag har till och med svårt att föreställa mig vad folk gör på en yta som rymmer fler rum en ett. I tre år levde jag på 24 kvm. Under halva den tiden försökte jag mig på ett samboförhållande i denna lägenhet, vilket inte föll så väl ut. Och då hade jag ändå gjort mig av med katten.

Så det var en oslagbar känsla av rymd som välde över mig när jag ensam flyttade in i en lägenhet på 34 kvm. Var skulle jag ställa alla saker nu när det gick att välja? Som tur var hade jag inte samlat på mig så många prylar.

Tanken på att kunna planera en lägenhet och investera i designade möbler hade jag förskjutit för längesedan – det fanns ju aldrig någonstans att ställa dem. Jag har nu bott i den nya lägenheten på 34 kvm i snart ett år. Även detta utrymme har gjort mig tråkigt påmind om begränsningarna och att jag måste organisera vardagen för att inte allt ska trilla över mig. Och först nu har jag upptäckt att det går att tänka inredning och snyggt, även om ytan är liten, och förstått att Ikea inte är ensamma om att erbjuda smarta lösningar för trångbodda.

Det finns andra än Ikea, med hundratalet lösningar för ett mer praktiskt boende, som har slagit mynt av den rådande bostadssituationen. Fastighetsmäklarna var inte sena med att utnyttja situationen genom att använda ord som låg i luften. ”Trendig compact living-lägenhet” kunde man läsa hyfsat ofta i bostadsrättsannonserna för några år sedan. Men vem känner sig trendig när damråttorna dyker upp så snart man sugit klart och ställt damsugaren tillbaka i skåpet? Hur bor man då praktiskt på 24 eller 34 kvm?

Inte är det, som i Ikeas senaste katalog, genom att låta det bli inflation i lagrings- och förvaringssystem. 40-talet boxar i olika storlekar och färger staplade på varandra underlättar varken för sökbarheten eller för minnet.

Och inte är det med en säng som går att hissa upp och ner beroende på vad man mest behöver golvytan till.Det blir bara arbetsamt och till slut orkar man ändå inte ställa något på den fria ytan, ifall att man skulle bli trött och behöva hissa ner sängen igen. Har man dessutom ett husdjur, vilket jag bestämt avråder till på så få kvadrat, lever den farligt med en hissbar säng.

Men faktum kvarstår – bor man litet – gäller det att lösa bristen på utrymme på bästa möjliga sätt. Skapa yta där det egentligen inte finns. Ledordet borde vara praktiskt. Men kan man använda ordet praktiskt i samma mening som 24 eller 34 kvm?

Man ska passa sig för att gå för långt i förvaringssystemsivern som lätt infinner sig. Det slutar bara med att livet blir bra mycket krångligare, vardagssysslorna tar längre tid att utföra och även system till för att underlätta kräver utrymme. När man kastat sina hemmakonstruktioner och gett upp idén om att skapa själv, är det frestande att ta till snabba färdiga masstillverkade lösningar.

Min erfarenhet är att de upptar mer av utrymmet än vad de gör tillgängliga. Och är de i plast och tyg är hållbarheten inte särskilt långvarig och de mister snabbt sin glans och blir gängliga. Dessutom är det ofta svårt att använda dem som de är tänkta.

Det är kanske inte alltid man hurrar över de stackars få kvadratmetrar man har. Men det kan visa sig vara både kul och stimulerande att hitta kreativa lösningar när man väl upptäckt var de finns. För de finns ju, och roligt nog inte bara hos Ikea. Satsar man på material som trä och annat hårt blir det både snyggt, funktionellt och hållbart.

En liten lägenhet besitter också fördelar, gentemot en stor, som man kanske inte först tänker på. Det är till exempel ruskigt trevligt att ha sina vänner på middag ofta, men mindre roligt att alltid vara den som håller i destora festerna. Och det slipper man.

Som människa blir man dessutom bra mycket friare i både tanke och handling, om man inte behöver ta hänsyn till 120 kvm, plus vind, full av förfluten tid och senaste nyköpen. Överhuvudtaget kan man som trångbodd se fram emot ett roligare liv. Rastlösheten, som kommer sig av att man bara kan gå ett steg fram och två steg bak, leder till ett aktivt och utåtriktat liv – det kanske var så man tänkte när man började sälja ut allmännyttan?

Susanne Johansson
Susanne arbetar på tidningen CAP&Design som skribent och redaktionssekretare.

Intresserad / frågor

Har du frågor om, eller är du intresserad av, denna produkt? Du kan kontakta oss genom att fylla i formuläret nedan.