En krönika av Lasse Jansson

En krönika av Lasse Jansson

Jag tog en biltur idag. Kollade runt lite i de trakter jag växte upp, och blev minst sagt chockad. De slummigaste kvarteren, de med förfallna sommarstugor och vildvuxna tomter fanns inte längre. I stället hade man smällt upp flera jätteschabrak till villor. Familjevillor stora nog att starta flyktingförläggningar eller daghem i. När man kollade in bilarna på garageuppfarterna såg man att det var hyfsat bemedlat folk som bodde i kåkarna. BMW, Volvo och Mercedes var rena dussinbilar i kvarteret. Med avsmak vände jag kylaren mot lite mer anspråkslösa kvarter och åkte hem.

Villa med dubbelgarage

Missförstå mig rätt nu. Jag är inte alls avundsjuk på den som har råd att köpa en jättevilla med dubbelgarage, men jag har ingen som helst förståelse för detta. Dubbelgarage är väl okej, för då kan man hålla sig med nån ball hobbybil, men varför ska man skaffa sig mer problem än man behöver?

Olika värderingar

En jättekåk kräver mer energi för uppvärmning, den tar längre tid att städa, och när det är dags att måla om fasaden vill i alla fall inte jag vara med om jobbet. Vi människor har ju lite olika värderingar, så visst kan det finnas folk som drömmer om att feja och städa, samt ha 2000 kvadratmeters tomt med gräs att klippa och trädgårdsland att sköta. Som omväxling kan man ju jaga mördarsniglar i trädgården.

Själv vill jag bo så anspråkslöst som möjligt. Två rum är vad som krävs för att bo, kunna ta emot gäster och att driva ett företag. 39 kvadrats totalyta är fullt tillräckligt. Städningen tar en dryg timme och gräsklippningen slipper jag. Den fixar våra eminenta fastighetsskötare Leffe och Christer. Suktar jag efter att ligga på rygg i gräset går jag ner i parken utanför, eller sätter mig i Volvon och kör iväg till ett av de havsbad som ligger inom 20 minuters bilväg hemifrån. Helt perfekt!

Härligt låga boendekostnader

Att sedan boendekostnaderna blir härligt låga är ju heller inte fel. Då får man ju pengar över till annat. Till att förverkliga sina drömmar, till exempel. Bergsklättraren Göran Kropp hade det tufft med ekonomin i början av sin karriär. Klättring är svindyrt, och tillstånden för att få vistas på vissa toppar, typ Mount Everest kostar uppåt 70 000 dollar. Utrustning tillkommer. Då gäller det att leva snålt till vardags.Göran var då stamanställt befäl i Armén, men valde bort lägenheten när han skulle hårdspara. Han bodde i tält! Där kan man snacka om Compact Living! Tältboende är ganska tufft. Särskilt vintertid. Så det är inget som jag rekommenderar. Men med dagens lägenhetspriser föreslår jag att du som är på jakt efter en lya kollar in de mindre, billiga enrummarna. Glöm sovrummet. Det bygger du upp i ett loft strax under taket, och kan sedan ha ditt fullutrustade vardagsrum under slafen. Snacka med Robban på Compact Living så fixar han det!

Lasse Jansson

 

Intresserad / frågor

Har du frågor om, eller är du intresserad av, denna produkt? Du kan kontakta oss genom att fylla i formuläret nedan.