Att leva kompakt – vilken prakt!

ATT LEVA KOMPAKT – VILKEN PRAKT!

Compact Living börjar bli värsta innegrejen. Kolla bara på IKEAS nya kampanj. Den som är ”uppåt väggarna”. Det känns lite kul att denna stora världskoncern tycker att de kommit på någonting nytt. Men hallå IKEA! Uppåt väggarna har existerat i många år. Jag minns att vissa kompisar spikade ihop sina loftsängar av spillvirke för att kunna få plats med ett skrivbord under slafen. Under studenttiden hade man inte råd med en massa onödiga kvadratmeter, liksom.

Att erbjuda möjligheter till sovplats och förvaring som inte tar onödigt utrymme har existerat i tio år. Då startade Robban sin firma Compact Living. Affärsidén visade sig hålla och idag erbjuder han alla tänkbara lösningar, helt efter kundens behov. Robban är killen som skulle kunna fixa ett praktiskt boende i en telefonkiosk. För våra yngre läsare bör jag förklara vad en telefonkiosk var. Det var små kurar med plats för två, max tre personer och en telefonautomat. Man stoppade i en 25-öring (de finns inte heller numera), lyfte luren och petade numret på en sifferskiva. Sen var det bara att prata på tills en ton talade om att man hade 30 sekunder på sig att stoppa i en ny 25-öring.

I början levde vi i grottor. Man sov på en björnfäll och hade köket utomhus. Så lever Berberfolket i Tunisien även idag. De sover på vävda mattor därför att björn inte existerar där nere i kanten av Saharaöknen. Men grottorna är svåra att inreda uppåt väggarna. Därför skapar Berberfolket plats genom att ha flera grottor. Det sandiga berget är ganska lätt att urholka så de bygger rum för olika ändamål. Vissa berber har till och med tv!

Värsta innegrejen när jag skrev min förra krönikagällande compact living var gigantiska villor med massor av utrymme. Jag cruisade omkring i de kvarter där jag växte upp och förundrades över alla lyxvillor med en kvadratmeteryta på 250 plus.
I dag står det till saluskyltar utanför ungefär hälften av dessa lyxkåkar. Är det månne någon som förköpt sig, eller… Hoppas bara att dessa stackars människor slipper gå tillbaka till grottstadiet bara, men så illa ska det väl inte bli.

Ett nytt koncept som kan funka läste jag om i Aftonbladet i går. Hela Sveriges snickare nummer ett, Ernst Kirchsteiger, har skapat en del produkter kring sitt namn. Smart kille som har skapat ett varumärke kring sitt namn. Han kommer att sälja gjutjärnsprodukter och bygga ett spa i Idre. Men den stora lilla grejen är hans nya hus som kommer att säljas i byggsats. Kåkarna blir på 15 kvadratmeter och monteras ihop på några timmar. Byggmaterialet är ultralätta lecablock. Alltså, köp en tomt, släng upp några Ernst-kåkar och ring Robban på Compact Living för inredningen. Då har du raskt och enkelt skapat en villapark dä folk kan bo billigt. Gå ihop med några polare om tomten så har ni fixat ett boende som det räcker med att samla tomburkar ett par dagar i månaden för att klara kostnaden.

Nu säger väl vän av ordning att sådant inte kan vara tillåtet. Mig veterligen kan man vara mantalsskriven i princip var som helst. Maskeradligans ledare, Mats Rimdahl är skriven i ett elskåp på Östermalm. I och för sig tror jag inte att han bor där… En annan invändning är att loftsängar ska vara farliga. Varför då, undrar jag. ”Man kan ramla ur dem och slå sig, svarade min skeptiske sagesman.” Okej, käre läsare. Handen på hjärtat. När ramlade du ur sängen senast? Jaså, du minns inte. Trodde väl det. Man ramlar inte ur loftsängar heller. De är dessutom anpassade efter ens eget behov och är klart skönare att slagga i. Luften känns lite ballare på ett par meters höjd. Men det kanske bara är en smaksak.

Shit. Man börjar bli inspirerad. En ny slaf vore inte fel. Tror att jag ringer Robban och beställer en specialbygg De Luxe-variant. Bred loftsäng med en teve vid fotändan, schysst stereo och ett kylskåp. Kontrollpanel lätt åtkomlig vid kudden. Det kan ju bli riktigt najs! Om du funderar på samma sak, tänk bara på att inte äta knäckebröd och chips däruppe!

Lasse Jansson

Intresserad / frågor

Har du frågor om, eller är du intresserad av, denna produkt? Du kan kontakta oss genom att fylla i formuläret nedan.