KRÖNIKOR

Att leva kompakt – vilken prakt!

Compact Living börjar bli värsta innegrejen. Kolla bara på IKEAS nya kampanj. Den som är ”uppåt väggarna”. Det känns lite kul att denna stora världskoncern tycker att de kommit på någonting nytt. Men hallå IKEA! Uppåt väggarna har existerat i många år. Jag minns att vissa kompisar spikade ihop sina loftsängar av spillvirke för att kunna få plats med ett skrivbord under slafen. Under studenttiden hade man inte råd med en massa onödiga kvadratmeter, liksom.

Trångboddhetens konsekvens och 
positiva verkan

Så länge jag bodde i Umeå kände jag inte till hur man bäst skulle förpacka ett litet hem för att kunna vistas där i mer än en timme. Då trodde jag trångboddhet i allmänhet var ett tillstånd som försvann i och med efterkrigstidens sociala reformer, eller åtminstone när miljonprogrammet avslutats.

 

En krönika av Lasse Jansson

Jag tog en biltur idag. Kollade runt lite i de trakter jag växte upp, och blev minst sagt chockad. De slummigaste kvarteren, de med förfallna sommarstugor och vildvuxna tomter fanns inte längre. I stället hade man smällt upp flera jätteschabrak till villor. Familjevillor stora nog att starta flyktingförläggningar eller daghem i.

Intresserad / frågor

Har du frågor om, eller är du intresserad av, denna produkt? Du kan kontakta oss genom att fylla i formuläret nedan.